Duguláselhárítás 1-2 órán belül!
Garanciális hibaelhárítás!
Nincs kiszállási díj!
0-24 Bármikor elérhető!

Víz újrahasznosító zuhany?

Víz újrahasznosító zuhany?

A legtöbb ember szeret jó forró zuhanyt vagy fürdőt venni a hideg téli napokon, de abba senki nem gondol bele, hogy ez milyen

15 tonnás duguláselhárítás

15 tonnás duguláselhárítás

Zsírhegy előttünk! Avagy, hogyan mentették meg Londont a 15 tonnás zsírlerakódástól. Egy csapat csatornamunkás 3 héten keresztül

Görény vagy csőgörény

Görény vagy csőgörény

Duguláselhárítás során, illetve hasonló szolgáltatást nyújtó honlap esetében sokszor találkozhat a látogató azzal a kifejezéssel,

Duguláselhárítás Acsa

Duguláselhárítás Acsa

Gyorsaság Fontos Önnek, hogy a duguláselhárítás 1-2 órán belül megtörténjen? Hívja gyorsszolgálatunkat és a lehetőségekhez

Duguláselhárítás Budafok

Duguláselhárítás Budafok

Gyorsaság Sürgősen szüksége van egy profi dugulás elhárító csapat segítségére? Forduljon hozzánk bizalommal! Szakembereink akár

Duguláselhárítás Piliscsaba

Duguláselhárítás Piliscsaba

Gyorsaság Amennyiben önnek Piliscsabán van szüksége segítségünkre, akkor szakembereink akár 1-2 órán belül a helyszínre érkeznek, a

Duguláselhárítás Budapest

Duguláselhárítás Budapest

Ha duguláselhárításra van szüksége Budapesten és fontos Ön számára a precíz és pontos munkavégzés, akkor bízzon meg minket a

A womázás előnyei és hátránya

A womázás előnyei és hátrányai

A womázás a duguláselhárítás egyik legegyszerűbb formája, melyhez a woma néven ismert eszközt alkalmazzák. Ennek több típusa is

Sósavval a dugulás ellen

Sósavval a dugulás ellen

Ha egy beltéri dugulás elhárítása sürgős megoldást kíván, akkor természetesen a legegyszerűbb az, ha a vízvezeték szerelő

Trisó

Trisó

A beltéri dugulások elhárítására, napjainkban nem feltétlenül van szükség szakszerű segítségre. Az enyhébb, szerves anyagok okozta

Duguláselhárítás házilag

Milyen házilag is könnyen kivitelezhető módszerekkel próbálkozhat az ember a dugulás megszüntetéséhez? Az alábbiakban a duguláselhárítás házi eszközeit, házi praktikáit szedtük össze önnek. Választ talál arra, mikor mire ügyeljen, milyen veszélyekkel járhat ha egy szak avatatlan kéz kezd a duguláselhárításba.

Duguláselhárítási Eszközök:

Az alább felsorolt eszközök a legtöbb háztartási, barkácsüzletben vagy hipermarketben megtalálhatóak.

Vákuum pumpa

Talán a legelső eszköz ami eszünkbe jut a duguláselhárítás kapcsán az az egyszerű WC pumpa. Sok esetben segítségünkre lehet, nem drága eszköz, de a minőségi különbség jelentős. Nem érdemes a legolcsóbbat választani, tehát ha pumpát vesz az ember.
Hogyha a mosogató, vagy a mosdó dugulását pumpával próbáljuk elhárítani, nem árt odafigyelnünk a szifon állapotára, előfordulhat ugyanis, hogy a kifejtett erő hatására, szétcsúszik, esetleg ereszteni kezdi a vizet valahol.

Csőgörény

Kisebb csőátmérőben alkalmazható (32mm-50mm). Az ennél nagyobb csövek esetében könnyen feltekeredhet magára, beszorulhat és nem nyújt megoldást a dugulásra.

Rövidebb, kézi hajtású csőgörények könnyen beszerezhetők, többféle hosszúságban, 3m-től egészen 10-12m-esig. A duguláselhárítás ilyen eszközzel akkor lehetséges, hogyha a szifont eltávolítjuk, és a spirált a falban haladó lefolyócsőbe dugjuk közvetlenül. Egyik hátránya az, hogy, ha nem vagyunk eléggé óvatosak előfordulhat hogy beragad, beszorul, esetleg bele is szakad a vezetékbe. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy csak bontás után távolítható el onnan.
Másik hátránya az, hogy az elszűkült keresztmetszetű csövet nem tisztítja ki teljesen, hanem csak lukat fúr, így sok esetben csak nagyon rövid időre oldja meg a dugulás problémáját.
Cégünk professzionális eszközei gépi hajtásúak, és akár 60m hosszan képesek tisztítani.

Lefolyótisztító szerek

Különböző gélek és granulátumok szerezhetőek be, a lefolyócsövek tisztán tartása végett. Mikor és mennyire hatásosak?

A lefolyótisztító szerek, akkor tudják kifejteni hatásukat, ha éppen nincs dugulás a rendszerben, vagy ha van is, akkor a szifonban, vagy közvetlenül utána jelentkezik. Miután a cső már eldugult, vagyis végig áll benne a víz, a vegyszer nem képes eljutni a dugulás helyére, vagy ha el is jut, már túlságosan oldott állapotba kerül ahhoz, hogy megszüntesse a dugulást.
A lefolyótisztítók esetében az, hogy drága nem jelenti azt, hogy jobb, mint egy olcsóbb kategóriás szer. Nem ajánlatos azonban több féle vegyszert keverve használni, mert veszélyes egészségre káros gázok keletkezhetnek. Esetleg olyan magas hőmérsékletre hevülhet, hogy a szifont is károsítja.

Dugulások kialakulása:

Mi a legvalószínűbb oka a dugulásnak? Mindenhol más. Itt olvashat arról, hogy a különböző eszközök dugulásáért, általában mi a felelős.

Mosogató

Mind a 3 felsorolt eszközzel van lehetőségünk próbálkozni a dugulás megszüntetéséhez.

Leggyakrabban a mosogató dugul el. Ennek oka az, hogy a szennyes edényekről bármennyire is odafigyel az ember, még a lefolyó szűrőjén keresztül is jelentős mennyiségű zsír kerül a csövekbe. A mosogatókat általában 50mm vagy 40mm-er átmérőjű csővel vezetik. A legfontosabb tényező, azonban a kialakítás. A sok kanyar, a hosszan vezetett cső értelemszerűen növeli a dugulás kialakulásának esélyét, de ha az adott szakasz kontrás (a csőnek nincs meg a folyamatos lejtése, egy szakaszon áll benne a víz) az ugyancsak a dugulás kialakulásának valószínűségét növeli.

Az eldugult mosogató lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott zsírtól dugulnak el. Az évek során cső keresztmetszete hosszabb rövidebb szakaszon olyan mértékben elszűkül, hogy az végül elég egy aprócska szennyeződés a dugulás kialakulásához.

Fürdő

Mind a 3 felsorolt eszközzel van lehetőségünk próbálkozni a dugulás megszüntetéséhez, azonban a csőgörényt csak padló összefolyón keresztül alkalmazhatjuk, a bűzelzáró eltávolítása után, akkor is csak a főlefolyó irányába.

A fürdőszobai dugulások kialakulásában nagyon sok esetben a haj, illetve adott esetben a padlóösszefolyóban összegyűlt szennyeződés, a vízkő a felelős. Zsír ugyan itt nem kerül a rendszerbe, de a mosógép lefolyójában bizony hasonló lerakódásokat képes képezni a rossz minőségű mosópor.

A padlóösszefolyó nem csak azért praktikus, mert a padlóra kerülő vizet elvezeti, hanem az esetleges dugulás elhárításában is nagy segítséget nyújthat. Míg a kád, a zuhany lefolyóját csak szerelőnyíláson keresztül lehet csőgörénnyel tisztítani és nagyon ritkán építenek be a kivitelezők, addig a padlóösszefolyóból nagyon egyszerűen eszközölhető a spirálos technológiájú duguláselhárítás.

WC

A felsorolt eszközök közül a WC pumpával van értelme próbálkoznunk.

A WC dugulásakor közvetlenül a csészében kialakult dugulásról, illetve a fő vezeték előtti szakaszról beszélünk.

A csészében, az ültető/bekötő gumiban kialakult dugulás sok esetben egy speciális magas nyomású pumpával megszüntethető, így nem szükséges a WC felszedése. A dugulás oka lehet a túl nagy mennyiségű szilárd anyag, illetve a WC szifonjának elszűkülése vízkövesedés által.

Ha a dugulás a bekötés után, a lefolyócsőben jelentkezik már nagyobb az esélye annak, hogy a dugulás csak a WC felszedésével eszközölhető.

Nagyon fontos: Nedves törlőkendő, tampon, betét és minden, ami nem vízben oldódó anyag nem kerülhet a WC-be! A dugulások nagy százalékát ezek okozzák!

Főlefolyó

Mindenképp ajánlott szakembert hívni!

Főlefolyó alatt azt a csőszakaszt értjük, amiben már az épület WC-i, mosdói, és minden aminek lefolyója van együtt folyik az emésztőbe, vagy a csatornába. Átmérőjének mérete legalább 110 mm, az épületben belül manapság szürke PVC-vel, az épületen kívül narancssárga KG-PVC-vel vezetik.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a házban semmilyen eszköz vize nem folyik le, önnél nagy valószínűséggel a főlefolyó dugult el. Hogyha a szennyvíz emésztőgödörbe folyik, győződjön meg róla nem telt-e meg. Ha megtelt, vagyis a szennyvíz beömlő cső a szennyvíz szint alatt van, mindenképp ki kell szippantatni, a duguláselhárítási munkálatok előtt.

A dugulás oka főlefolyók esetében nagyon változó. Gyökérbenövéstől kezdve nedves törlőkendőn át, süllyedésen, sérülésen keresztül egészen a gyermekjátékokig találgathatjuk, mi okozza a cső dugulását. A cső anyagából (eternit, vas, kerámia, PVC) tudunk következtetni mi a valószínűbb és mi kevésbé valószínű.

Hogyan tisztítható?

Legegyszerűbb tisztítónyíláson keresztül tisztítani. Minden kivitelezőnek gondoskodnia kellene a hosszú csőszakaszok könnyebb tisztítását szolgáló tisztítónyílásról. Sok esetben azonban nincs tisztítónyílás beépítve a rendszerbe. Ilyen esetben a duguláshoz legközelebb eső WC felszedésével kezdődnek a duguláselhárítási munkálatok.

Milyen problémákat vethet fel a WC felszedés?

A WC felszedése egy egyszerű rutin művelet abban az esetben, ha a csésze nem repedt, sérült, illetve ha szilikonnal rögzítették. Ellenkező esetben nagy rá az esély, hogy a csésze felszedés során eltörik. Régen ugyanis nem szilikonnal, hanem cementel rögzítették a WC csészéket.

Miért hívjunk mégis szakembert?

Szakembereink olyan szerszám parkkal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a cső teljes keresztmetszetének tisztítását, lényegesen alaposabb munkát eredményezve, mint a házi eszközök használatával. Szakember mellett szóló érv továbbá a szaktudás, a rutin és az elvégzett munkára vállalt garancia.

Tapasztalatunk azonban az, hogy sokszor érdemes duguláselhárító szakemberre bízni a munkát, gyakori eset az, hogy a szak avatatlan kéz több kárt okoz, mint amennyivel egy dugulás, és annak elhárítása járna.